Home  


24 / 11 / 2019


Dag van de wetenschap

Hoe deden ze dat vroeger, een radiografie maken ?

En hoe zit dat in elkaar ?


Militair Hospitaal Koningin Astrid


De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid, die van de Dag van de Wetenschap een jaarlijks terugkerend gebeuren maakt. De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.

Het Belgisch Museum voor Radiologie geeft op de Dag van de Wetenschap de kans om te beleven hoe ze vroeger een radiografie maakten en daarna zelf op onderzoek uit te gaan.
Je kan er in een tijdspanne van twee uur zien hoe de toestellen uit het begin van de ontwikkeling van de medische beeldvorming er uitzien en je krijgt een heleboel uitleg hoe er met X-stralen gewerkt werd, wat er nodig was, wie er mee werkte, wat de problemen waren, wat er fout kon lopen…
Aan het eind van je bezoek krijg je de kans om detective te worden met die X-stralen. Je hebt een zwarte doos (een patiënt) waarin hoogstwaarschijnlijk een heleboel zaken zitten die je met het blote oog niet kan zien. Maar wel met X-stralen! Je krijgt dan ook de opdracht om uit te zoeken wat er in die zwarte doos zit.

















Uitermate interessant als je 12 jaar en ouder bent!


Je krijgt je eigen patiënt die je met behulp van digitale beelden moet onderzoeken en je “diagnose” wordt dan besproken en je krijgt de uitleg hoe alles afgebeeld wordt met een radiografie.



Er zijn twee sessies voorzien: om 11u en om 14u stipt.
Telkens worden er maar maximum 15 deelnemers toegelaten.
Deze activiteit is gratis, maar inschrijven is verplicht!